Pesona Garut, Gunung Guntur

_DSF0940_DSF0941_DSF0944_DSF0947_DSF0950_DSF0951_DSF0954_DSF0957_DSF0961_DSF0965_DSF0966_DSF0968_DSF0970_DSF0972_DSF0983_DSF0981_DSF0978_DSF0989_DSF0991_DSF0998_DSF0993_DSF1004_DSF1005_DSF1021_DSF1031_DSF1032_DSF1043_DSF1046_DSF1047_DSF1063_DSF1066_DSF1059_DSF1067_DSF1092

p/s:  For me to be with nature is not just wondering and see the beauty that present before my eyes. It is a thinking process that I struggled within myself I don’t know for how many years. It goes like this. There are some sort of responsibility, trust, moral, ethics and wisdom that man need to carry in life but simultaneously within the man him/herself there are seeds of arrogant, injustice and ignorance. All these attributes are essentials to be understood deeply and thoroughly with our rational mind. To be able to understand I need to study, read and think; to allow myself to think clearly, I need a space where there are no distractions; internet and silly things; to hike is to train myself physically and mentally thus at the end of the day I hope I can feel at least a little bit of your presence in my heart.

Advertisements

Mampus Kau Dikoyak-koyak Sepi

What is it like to live in a foreign land without knowing anyone? There was no uncle, there were no parents that paved your ways. Amongst the celebrated poets in Indonesia, Chairil Anwar once wrote ‘Mampus kau dikoyak-koyak sepi’ / ‘Die devastated by loneliness’ (translated by A. H. Johns). What I like about the quote is that it gave you kind of stuck and stagnant feeling at some point you are uncertain about your decisions. Living in a new place, eating new foods and meeting new friends, however can’t make you escape of experiencing loneliness. Most of the time loneliness gave me time to keep me thinking about relevant questions. From that I try to visualize it through my lens.

This is ongoing project, my personal documentation about what I saw, feel and heard of loneliness.

music : A Cerulean State – Why Can’t You See Me

Pulau Dewata

pulaudewatablog01

pulaudewatablog02

pulaudewatablog03

pulaudewatablog04

pulaudewatablog05

pulaudewatablog06

pulaudewatablog07

pulaudewatablog08

pulaudewatablog09

pulaudewatablog10

pulaudewatablog11

pulaudewatablog12

pulaudewatablog13

pulaudewatablog14

pulaudewatablog15

pulaudewatablog16

pulaudewatablog17

pulaudewatablog18

pulaudewatablog19

pulaudewatablog20

pulaudewatablog21

pulaudewatablog22

pulaudewatablog23

pulaudewatablog24

pulaudewatablog25

pulaudewatablog26

pulaudewatablog27

pulaudewatablog28

pulaudewatablog29

pulaudewatablog30

pulaudewatablog31

pulaudewatablog32

pulaudewatablog33

pulaudewatablog34

pulaudewatablog35

pulaudewatablog36

pulaudewatablog37

pulaudewatablog38

pulaudewatablog39

pulaudewatablog40

pulaudewatablog41

pulaudewatablog42

pulaudewatablog43

pulaudewatablog44

pulaudewatablog45

 

p/s : Bali seringkali dianggap sebagai firdaus atau syurga di Asia Tenggara terutamanya Mat Salleh (orang Indonesia memanggil orang asing sebagai bule). Rancangan awal aku tak mahu singgah ke Bali atas alasan pulau ini terlalu overrated, tapi dengan finansial yang agak ketat akhirnya Bali jugaklah yang aku pilih. Jadi aku bersikap optimis sepanjang perjalanan aku ke Bali. Bali atau dikenali sebagai Pulau Dewata tempat yang paling terkenal dalam scene travel atas beberapa faktor ; 1) di sini para petualang boleh melihat keindahan alam 2) para pertualang juga boleh melihat kekayaan kebudayaan yang penuh spiritual dan yang ke 3) para petualang dapat menikmati gaya travel dari kelas backpacking sampai ke tahap yang maha mewah. Maka atas tiga sebab itu aku ambil keputusan untuk singgah di Bali. Walaupun arus kemodenan telah melanda pulau Bali sejak akhir-akhir ini, namun masih terdapat ruang-ruang yang masih lagi diisi dengan spirit tradisional. Berada di Bali juga membuatkan aku terfikir bahawa cara dan gaya umat Hindu di Bali jauh berbeza dengan cara dan gaya umat Hindu di Malaysia maupun India. Di sini mereka kekal dengan Hindu yang pekat elemen nusantaranya. Tapi aku tidaklah tahu apakah ajaran Hindu di Bali itu sama dengan Hindu di India tanah kelahiran agama itu. Meskipun dalam kalangan petualang ramai yang lebih tertarik dengan suasana pantai yang penuh hedonistik atau melihat orang-orang asing membanjiri laut-laut dengan papan luncur mereka sambil berpakaian pantai tetapi aku lebih suka melihat suasana budaya masyarakat Bali yang majoriti Hindu yang merupakan masyarakat sangat taat kepada tuntutan agama mereka melakukan berbagai-bagai ritual keagamaan yang memakan masa berhari-hari (ada yang berbulan-bulan) namun dalam masa yang sama terpaksa menghadapi perlawanan dengan arus kencang pemodenan dan persekitaran politik yang tidak memihak kepada mereka sebagai masyarakat asli Bali. Alam hijau yang terbentang luas juga merupakan salah satu sebab mengapa Bali terus-terus terkenal dalam kalangan bukan sahaja petualang malahan penulis, artis, politikus, usahawan, dan bermacam-macam lagi. Alasan yang terakhir mengapa Bali menjadi destinasi tujuan aku ialah disebabkan Kopi Kintamani dan Kopi Kupu-Kupu!

Berkelana dalam Planet Harmonik

P/s : Semalam, aku berpeluang menonton sebuah persembahan muzik gamelan ‘Berkelana dalam Planet Harmonik‘ yang dipersembahkan oleh Grup Planet Harmonik yang diarahkan oleh komposernya Al. Suwardi di Black Box, Komunitas Salihara. Persembahan gamelan ini bukanlah seperti gamelan yang sedia ada (tradisional) tapi menurut komposernya, ianya gabungan pengalaman-pengalamannya berada di dunia gamelan dan hasil campuran dari aneka ragam komposisi muzik gamelan yang datang dari Jawa, Bali dan Sunda. Apa yang menarik bagi aku, Al. bukan sahaja seorang komposer muzik tapi beliau memainkan peranannya sebagai ahli dalam bidangnya. Kesemua alat muzik ini adalah hasil ciptaannya. Alatan muzik ini ditempa mengikut selera Al. ketika beliau muda dan hasilnya seperti yang boleh kita lihat di gambar di atas yang terdiri daripada klonthong, klonthang, klunthung, klinthing, glendhung, glendhang, klenthar dan vibrander. Dalam berkarya kita perlu kreatif dan kreatif pula bermaksud menghasilkan benda atau apa sahaja karya yang baru menurut Al. Justeru perasaan ingin tahu yang tinggi memaksa Al. mencipta segala macam alat muzik yang baru yang terinspirasi dari gabungan pengalamannya yang berkecimpung dalam bidang ini berpuluh tahun dan pengaruh bunyi-bunyian alam. Ini pertama kali aku jumpa pemuzik yang mampu menghasilkan alat muzik sendiri yang mengikut citarasanya disamping mengikut segala hukum bunyi supaya mewujudkan bunyian dan suasana yang harmonik. Jadi aku buat kesimpulan sendiri ini mungkin muzik neo-gamelan dan ini ialah salah satu cara yang kreatif supaya muzik gamelan ini masih kekal berdiri teguh dengan muzik-muzik moden.

Persembahan muzik ini mengandungi tiga lagu:

  1. Pisungsung (10 minit,2016)
  2. Nunggak semin (15 minit, 2016)
  3. Rajutan (25 minit, 2016)

Di atas juga aku ada kongsi video semasa mereka melakukan sedikit teaser untuk persembahan malam tu. Untuk menonton persembahan mereka dikenakan sebanyak Rp. 100 000 tapi disebabkan aku datang sesi petang aku dan kawan aku dapat masuk percuma.

Oklah aku kongsi secara ringkas latar belakang persembahan ini, seperti yang tertulis dalam kertas yang aku dapat ni :

​​Berkelana dalam Planet Harmonik pada mulanya adalah karya Al. Suwardi ketika mengikuti ujian akhir di Akademi Seni Karawitan Indonesia (ASKI) Surakarta. Karya ini terus disempurnakan Al. Suwardi sepanjang kariernya sebagai pemusik. Dalam repertoar ini ia terinspirasi dari salah satu konsep Pythagoras yang dikenal sebagai music of the spehere. Konsep ini mengatakan bahawa gerak berputar benda-benda angkasa seperti matahari, planet dan bulan menghasilkan dengung suara yang harmonis, namun tidak dapat didengar oleh manusia.

Tiba-tiba Suddenly Konser Efek Rumah Kaca

erk-1

erk-2

erk-3

erk-4

erk-5

erk-6

erk-7

erk-8

erk-9

erk-10

erk-11

erk-12

erk-13

Processed with Snapseed.

erk-15

erk-16

 p/s: Efek Rumah Kaca merupakan antara band favourite aku kerana aku menganggapnya bukan sekadar band tetapi merupakan sebuah kisah dan perjalanan. Bagi aku sendiri, lagu-lagu mereka menemani aku sejak awal memasuki universiti 2009 hingga sekarang yang menceritakan tentang cinta, anak muda dan kehidupan. Secara tiba-tiba di page rasmi ERK, mereka membuat pengumuman mengadakan gig di Gudang Sarinah, Jakarta. Gig ini merupakan gig farewell kepada Cholil, frontman ERK yang bakal meninggalkan Indonesia dalam masa yang panjang demi menyambung kuliah di US (kalau tak silap, kalau silap maaf). Jadi pastinya ERK akan berehat panjang selepas ini. Kebetulan ini rezeki aku berada di Indonesia, kerana aku sudah lama untuk melihat mereka bermain live tetapi tidak berkesempatan semasa mereka mengadakan tour di Kuala Lumpur, baik sewaktu bersama line up asal Efek Rumah Kaca mahupun sebagai side project band ERK iaitu Pandai Besi. Selamat jalan buat Cholil ke US. Diharap ERK akan terus berkarya di masa depan.

Oh ya, Gudang Sarinah ni power gila, pertama kali aku tengok tempat yang betul-betul di-run oleh sebuah kolektif seni di Jakarta. Ada perpustakaan sendiri, ada kedai sendiri, ada ruang borak-borak, ada kedai kopi sendiri. Pendek kata kalau masuk tempat ini, pasti hati kecil korang akan berkata , “fuhh, ini art!”

Bawah ni video highlights gig tersebut :